Waarom Zit met Pit!

De harde cijfers

Kinderen met een kantoorbaan, ze bestaan. Op een normale schooldag brengen kinderen in het basisonderwijs gemiddeld 8 uur zittend door. Dat zijn de uren thuis en op school bij elkaar opgeteld. Voor kinderen in het voortgezet onderwijs ligt dat getal nog hoger: gemiddeld meer dan 9 uur per dag. Dit is bijna 60% van de tijd dat ze wakker zijn.

"Vandaag de 3e aanmelding in een week tijd van een kind met pijnklachten. Volgens moeder het gevolg van langdurig gamen. Het lijkt wel alsof ze steeds jonger last krijgen."

Patricia, fysiotherapeut

Tabletnek

Zie jij ze ook? Kinderen die kromgebogen zittend boven tablet of smartphone, filmpjes kijken of spelletjes spelen. En niet even. Nee, soms wel uren achter elkaar. De term 'tabletnek' duidt op nekklachten die ontstaan doordat je zware hoofd te lang naar voren hangt. 

Nekklachten staan met stip op nummer 1, gevolgd door arm- en polsklachten. Op de derde plaats zien we pijnklachten in boven- en onderrug.

En dat geldt overigens niet alleen voor kinderen, dat moge duidelijk zijn.

Zitten is het nieuwe roken

Ongetwijfeld heb je deze term al eens voorbij zien komen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat overmatig zitgedrag dezelfde dodelijke gevolgen kan hebben als roken. Oei, dat klinkt gevaarlijk!

Wist je dat je 40% meer kans op vroegtijdig overlijden hebt, als je meer dan 11 uur per dag zit? Dat heeft de Wereld Gezondheid Organisatie onderzocht. Dit komt mede door het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en overgewicht. 

Koefnoen heeft er een luchtig filmpje van gemaakt. Wetenschap met een knipoog ;-)

Kom in beweging!

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel zitten wordt helaas niet gecompenseerd door dat uurtje intensief sporten in de avonduren. Diverse studies benadrukken het positieve gezondheidseffect van vooral volgehouden matig bewegen door de dag heen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. 

De beweegnorm voor volwassenen is dagelijks 30 minuten matig tot intensief bewegen. Kinderen tussen 5 en 17 jaar hebben minimaal het dubbele nodig, aangevuld met 3 maal per week bot- en spierversterkende oefeningen. 

Kerndoel 34 voor het basisonderwijs: ‘De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen’.

Zit met Pit!

Bewegend Leren

Bewegen tijdens de les bevordert de leerprestaties van kinderen. Dat hebben onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen ontdekt. Zij lieten kinderen uit groep 4 en 5 bewegen tijdens de reken- en spellingslessen. En wat blijkt? Al na 2 jaar hebben deze kinderen een voorsprong van vijf maanden opgebouwd! Ook hun concentratie is verbeterd. Bewegen is dus niet alleen leuk en gezond, maar ook leerzaam!

Lees meer