Tabletnek

Tabletnek

Kijk maar eens om je heen. Of het nu op een station is, bij je thuis op de bank of in de wachtkamer bij de tandarts; wie kijkt er nĂ­et op een schermpje? We doen het allemaal. En niet zo zuinig ook. Gemiddeld meer dan 3 uur per dag blijkt uit onderzoek. Wat betekent dat voor je houding? En vooral voor je nek?

Gewicht

Je hoofd is het zwaarste deel van je lichaam. Het is lastig om dit in kilo's uit te drukken, aangezien het ook met je verhoudingen te maken heeft. Gemiddeld genomen geldt voor baby's dat het hoofd maar liefst een derde van het totale lichaamsgewicht bedraagt. Bij opgroeiende kinderen is dat nog een kwart en volwassenen hebben een hoofd wat toch nog steeds een achtste deel van het totale gewicht zwaar is. Een heel gewicht dus wat er aan je nek hangt. 

Kop op!

Het is eigenlijk heel simpel. Eventjes met je hoofd naar beneden kijken is geen probleem. Wel als je dit een hele film van 2,5 uur doet. De belangrijkste boodschap:

* Wissel regelmatig van houding, in ieder geval iedere 10 minuten

* Houd je scherm wat meer rechtop waardoor je hoofd niet aan je nek hangt. 

Bekijk het filmpje maar eens. Duurt gelukkig maar 20 seconden... Wel je scherm recht voor je houden hè! 

Lespakket

Steeds meer basisscholen maken gebruik van digitale leermiddelen zoals laptops of tablets. Wist je dat Zit met Pit! een leerzaam lespakket voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool heeft? 

Samen met de hoofdpersoon Pietje Pit leren kinderen alles over gezond gedrag rondom beeldschermgebruik. Goed zitten, voldoende bewegen en natuurlijk het voorkomen van een tabletnek!