Scoliose

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse kromming in de wervelkolom. Waar normaal je wervels netjes recht op elkaar staan, is dit bij een scoliose niet het geval. Het is belangrijk om een scoliose tijdig te ontdekken aangezien er in de groei nog het meest gecorrigeerd kan worden. In deze blog leggen we uit wat een scoliose is, hoe je deze kunt ontdekken bij je kind en wat je er aan kunt doen.

Wat is een scoliose?

Een scoliose is een zijwaartse kromming in de wervelkolom, vrijwel altijd gepaard gaand met een draaïng ofwel een rotatie. In de meeste gevallen zien we een S-bocht. Dat betekent bijvoorbeeld onder in de rug een bocht naar links en bovenin een bocht naar rechts. Doordat aan de borstwervels de ribben aangehecht zijn, draaien die bij een scoliose mee naar achter. Dit wordt ook wel een gibbus genoemd. 

Waardoor een scoliose ontstaat is niet altijd bekend. Soms is er sprake van een familiaire factor, maar in de meeste gevallen weten we de oorzaak niet. Dit noemen we een idiopathische scoliose. 

"Ik zag mijn dochter in de zomer weer eens in bikini en dacht: Zie ik dat nou goed? Haar ene schouder stond veel hoger dan de andere. Na een bezoek aan de huisarts was het duidelijk dat ze een scoliose had"

Anja, moeder van Saar (13 jaar)

Cijfers

In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. De ernst van een scoliose wordt bekeken op een röntgenfoto en wordt uitgedrukt in graden.

Per jaar worden zo’n 6.500 patiënten in een ziekenhuis behandeld, waarvan er ongeveer 600 geopereerd worden. Het aantal mensen dat wordt behandeld voor scoliose stijgt. In 2008 waren in Nederland 6.595 mensen onder behandeling, in 2016 steeg het aantal naar 8.107. Een toename van 21 procent. 

Het Algemeen Dagblad publiceerde hierover in september 2018 een artikel.

 

Doe de buktest!

Tot 2015 werd de buktest standaard uitgevoerd tijdens de reguliere controle bij de GGD. Helaas is dat inmiddels niet meer het geval. 

Wil jij weten of je kind een scoliose heeft? De buktest is simpel zelf te doen. Bekijk het filmpje en doe de test. Twijfel je? Neem dan contact op met een van onze therapeuten. Het zijn stuk voor stuk professionals en specialisten op het gebied van houding en beweging bij kinderen. 

Zoek een therapeut

Behandeling

Goed om te weten: een scoliose gaat nooit helemaal over, maar je hebt er wel degelijk invloed op. Afhankelijk van de ernst van de scoliose bestaan er een aantal behandelingsvormen. 

  1. Oefentherapie
    Met oefeningen en houdingscorrectie leer je zelf hoe je je scoliose kunt corrigeren. Het is altijd belangrijk om je rug zo beweeglijk mogelijk te houden en je spieren zo sterk mogelijk.
  2. Brace in combinatie met oefentherapie
    Een brace is een korset, die precies op jouw rug aangemeten wordt. Dit traject gaat altijd via de orthopeed in het ziekenhuis. Je draagt de brace meestal totdat je uitgegroeid bent. 
  3. Operatie
    Als de scoliose dusdanig ernstig is kan er besloten worden om te opereren. Hierbij worden wervels vastgezet en je wervelkolom zoveel mogelijk recht gemaakt. Een operatie wordt meestal pas uitgevoerd als je uitgegroeid bent. 

Wil je meer weten over een scoliose? Kijk dan eens op de website 'Vereniging van scoliosepatiënten'

"Ik had nergens last van maar bleek toch een scoliose te hebben. Gelukkig kwam ik bij een leuke oefentherapeut terecht, waar ik veel mee kon lachen!"

Sophie, 14 jaar

Lespakket

Zoals je al gelezen hebt is de oorzaak van scoliose nog erg onduidelijk. Is de toename van het aantal scolioses te wijten aan ons zitgedrag? Of door beeldschermgebruik? We weten het niet. 

Maar één ding weten we wel: of je nu wel of geen scoliose hebt, of je nu 5, 25 of 75 jaar bent; een goede zithouding is ontzettend belangrijk. Wij willen kinderen op jonge leeftijd alles leren over goed zitten en voldoende bewegen. Daarvoor is het lespakket Zit met Pit! ontwikkeld voor kinderen in de middenbouw van de basisschool.

Pietje Pit neemt de kinderen mee in herkenbare situaties en geeft zowel het goede als het slechte voorbeeld. En dat hoeft lang niet altijd op een stoel te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat op je buik liggen een heel goed alternatief is? 

Meer weten over Zit met Pit? Neem contact op via onderstaande button!