Wat ons beweegt

Wij gunnen alle kinderen die opgroeien in deze ‘digitale wereld’ een stevige basis waar ze hun hele verdere leven plezier van hebben. Daarom is onze missie: Zit met Pit! als vast onderdeel in het lesprogramma van de basisschool. Jong geleerd is nog altijd oud gedaan.

Van idee naar ideaal

Mijn professionele leven begon in 1987, toen ik afstudeerde als oefentherapeut Cesar in Den Dolder (nu onderdeel van Hogeschool Utrecht). Een jaar later startte ik mijn eigen praktijk in het Brabantse land. Hier werk ik nog steeds met veel plezier.

In mijn beginjaren als therapeut deed de computer zijn intrede. Net als veel collega’s zag ik een duidelijke toename van het aantal jonge mensen met nek- en schouderklachten, hoofdpijn, maar ook een verslechterde zithouding. Een zorgelijke ontwikkeling die we graag wilden ombuigen. Maar hoe? We besloten bij de jeugd te beginnen.

Samen met collega’s, waaronder Nanda Felderhof, oefentherapeut Mensendieck en geestelijk moeder van Pietje Pit, stond ik aan de wieg van Zit met Pit! We ontwikkelden een speelse manier om kinderen een goede zithouding aan te leren, en gezond gedrag rondom computergebruik te stimuleren. In de zomer van 2008 was het lesprogramma een feit. We stonden te trappelen om ermee aan de slag te gaan.

Vrijwel meteen diende zich een mooie kans aan voor de kick off. Op een vooruitstrevende basisschool in ons werkgebied kregen alle leerlingen vanaf groep 5 een eigen laptop. De ouders waren niet erg enthousiast; nóg meer computertijd! Maar ons lesprogramma, met aandacht voor het gezondheidsaspect rondom computergebruik, nam veel van die weerstand weg: school blij, ouders blij, wij blij.

Daarna ging het snel. In 2009 schreven we Zit met Pit! in voor ‘Het Groene Goud’, een jaarlijkse innovatieprijs van de Rabobank. En met succes, Zit met Pit! viel in de prijzen. Dit resulteerde in meer lessen op verschillende basisscholen in de regio. Een geweldige kans om ons lesprogramma verder uit te bouwen.

Aangemoedigd door de vele enthousiaste reacties ontstond het idee om onze ervaringen te delen met collega’s. In 2012 besloten we om Zit met Pit! onder licentie uit te geven aan oefentherapeuten, en sinds 2015 ook aan fysio- en ergotherapeuten.

Sindsdien groeit Zit met Pit! als kool en bereiken we steeds meer kinderen. Achter de schermen werkt een enthousiast team van deskundigen en creatievelingen met veel toewijding aan de verdere ontwikkeling van Zit met Pit!. Samen met onze Pit! Therapeuten, leerkrachten en ouders hopen we Zit met Pit! tot een landelijk succes te maken.

Nu weet je wat ons beweegt. Doe je mee? Je bent van harte welkom!

Yolanda van Hoorn

Yolanda